De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen de overname van de Nederlandse expressbezorger TNT Express door zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx. Dat maakten beide bedrijven dinsdag bekend.

TNT en FedEx lieten in een verklaring weten dat zij van de Europese Commissie hebben gehoord dat er geen lijst met bezwaren zal komen naar aanleiding van de voorgenomen overname. De toezichthouder had volgens zijn eigen deadline tot 23 oktober de tijd om met zo’n overzicht komen.

Brussel stelde eind juli een onderzoek in naar de overname van TNT. De onderzoekers hebben zich daarbij tot uiterlijk 13 januari de tijd gegeven om met een definitief oordeel te komen. Eerder op dinsdag meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden al dat Brussel onvoorwaardelijk akkoord zou gaan met de deal. De koers van het aandeel TNT ging daardoor dinsdag 10 procent omhoog, naar 7,55 euro. FedEx biedt 8 euro per aandeel TNT. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op 4,4 miljard euro.

TNT verloor in 2014 bijna 200 miljoen euro

Het wereldwijd opererende TNT maakte vorig jaar een omzet van 6,7 miljard euro, maar dat betekende een daling van 3,2 procent jaar op jaar. Het bedrijf leed een verlies van 195 miljoen euro. TNT ontstond in Australië maar werd in 1996 door KPN overgenomen. Meerdere opsplitsingen van de Nederlandse postbedrijven leidden tot de geboorte van TNT Express en postNL in 2011.

Het gaat FedEx vooral om TNT’s marktaandeel in Europa, waar de Nederlandse onderneming stukken groter is dan de Amerikaanse concurrent. Schattingen lopen uiteen, maar samen zullen FedEx en TNT 17 tot 24 procent van de markt bedienen, net iets meer dan UPS maar nog steeds minder dan marktleider DHL.

Koopkracht en internetverkoop stijgen

De timing is ook gunstig voor FedEx. TNT is de afgelopen jaren flink in waarde gedaald. In 2012 deed concurrent UPS nog een bod op TNT van 6,8 miljard dollar (5,2 miljard euro toentertijd), een fusie die echter niet langs de Europese concurrentiewaakhonden kwam. FedEx hoopt naar verluidt dat een groei in internetverkoop ook aanwas in pakketjes zal betekenen, gekoppeld aan het feit dat de koopkracht in de eurozone begin dit jaar steeg met 3,7 procent, het hoogste in negen jaar.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl